produkt

káva Arhuacos

Nabízí se káva, jejíž přidaná hodnota spočívá:
- V podporování tisíciletých indiánských kultur.
- Ve zlepšení životů indiánů kmene Arhuacos, na kterém se každým koupeným šálkem této kávy můžete podílet i vy.

Záleží na každém, zda si ji připraví v aeropressu, filtrovanou nebo v moka konvičce.  
My doporučujeme vyzkoušet french press, kde nejlépe vynikne chuťový potenciál.
Díky tomuto procesu si káva ponechává maximum původní chuti.
Zamilujte se do výrazné chuti hořké čokolády, sušených meruněk a karamelu.  

Chci vědět víc...
0
250 g
320,- Kč
Skladem
0
500 g
620,- Kč
Skladem
0
1000 g
1190,- Kč
Skladem
do košíku

* Při nákupu nad 2000,- Kč doprava zdarma

káva

KÁVA SE STALA NAŠÍ PLATBOU, JE T0 JEDINÝ PRODUKT, KTERÝ NÁM UMOŽŇUJE PŘEŽÍT V SIERRA NEVADĚ.

Jak říká Asdrubal Torres, rodák ze Sierra Nevady, jeden ze 778 indiánských pěstitelů kávy:  „Káva se stala součástí našeho žití. Jsme původními obyvateli Sierra Nevady, naše filozofie znamená harmonizace s přírodou, necháváme vše růst přirozenou cestou. Naše poslání je dbát na rovnováhu světa, na soulad s přírodou a se všemi živými bytostmi.
Proto nepoužíváme žádné postřiky ani hnojiva, které by poškodily živý organismus. Vidíme, že BIO produkty se stávají módním trendem, ale pro nás je to samozřejmost, je to naše kulturní tradice, kterou nás naučili naši předkové.”

Tímto se tato káva řadí do kategorie speciálních káv a stává se stále vyhledávanější nejen v Kolumbii. Poptávka po ní roste ze tří aspektů:

Místo původu.
Pěstitelské podmínky.
Velmi výrazná chuť.

Svahy, kde se vysazují kávovníky, jsou často velmi příkré. Přesto na nich indiáni pečují o rostliny s obrovským respektem k přírodě, bez pomocí techniky a chemie.  Fenomén El Niňo blahodárně působí na růst keříků.

Vláha vypařující se z hlubokých údolí za ranního úsvitu kondenzuje a odpoledne spadá v podobě dešťů zpět na rostliny. Sklizeň probíhá jen jednou ročně, proto tato káva má intenzivnější chuť a větší zrno.Kávovníky se vysazují v symbióze s původními stromy, jejichž koruny je chrání před ostrým sluncem a jejichž kořeny zadržují vláhu.  Vyzkoušejte kávu připravit několika různými způsoby a odhalte její chuťový potenciál.

Doporučená příprava:

Záleží na každém, zda si ji připraví v aeropressu, filtrovanou nebo v moka konvičce. My doporučujeme vyzkoušet french press, kde nejlépe vynikne chuťový potenciál.


Díky tomuto procesu si káva ponechává maximum původní chuti.
Zamilujte se do výrazné chuti hořké čokolády, sušených meruněk a karamelu. 

Podrobné informace:

Země původu: Kolumbie
Oblast: Sierra Nevada de Santa Marta
100% arabica 
Kyselost: vyvážená

Stupeň pražení: středně 
Pěstování: ve výšce 1400 – 1900 m. n. m.
Sběr: ruční 
Zpracování: promyté
Chuť: výrazná, po hořké čokoládě a mandlích s karamelovými tóny
Aroma: intenzivně ovocné, s nádechem karamelu 
Tělo: plné

kmen Arhuacos

Arhuacos jsou indiánská komunita, která žije přibližně v padesáti „pueblos” rozesetých v kolumbijských horách Sierra Nevady nedaleko teplých břehů Karibiku. Muži i ženy chodí oblečeni v bílých tkaných šatech z bavlny symbolizujících čistotu Země. Žijí podle svých tradic staletí po staletí velmi duchovně v dokonalém souladu s přírodou.

Kdysi, dříve, než první španělští dobyvatelé vstoupili na jihoamerický kontinent, patřili k velkému kmenu Chibcha Tayrona. Ten sahal od nynějšího Ekvádoru až po Guatemalu a vedle Inků, Aztéků a Mayů tvořil jeden z hlavních pilířů tehdejší kultury. Žili spokojeně na úrodných místech v blízkosti úpatí hor Sierra Nevady až do druhé poloviny 16. století, kdy utekly před masakrem conquistadorů do strmých hor Sierra Nevady, aby si zachránili holé životy.

Tam žili v izolaci od okolního světa přes 400 let. Věří, že Stvořitel jim dal odpovědnost dbát na čistotu Země a udržovat rovnováhu na Zemi. Jejich filosofií je harmonizace energií. Nyní přicházejí k nám, „mladším bratrům”, aby nám sdělovali svá poselství.

Kromě tkaní mochil /tašek z ovčí vlny/ je živí také pěstování kávy a kakaa. V Kolumbii jsou obě komodity vysoce hodnoceny, ale indiánům se za tyto produkty platí málokdy odpovídající cenou.

proč to dělám

Protože považuji za důležité být součástí propojení dvou kultur, které si navzájem mají co nabídnout.  My, „mladší bratři”, jsme technologicky vyspělejší, žijeme dozajista pohodlnější život, nicméně nejsme to my,  kdo jsou šťastnější.

Vážím si lidí, kteří si uchovali v úctě to, co my již zapomněli:
 - respekt k přírodě 
 - upamatování se na tradice a poselství svých předků,
 - silné rodinné vazby.

Tisíciletá kultura, která se předává z generace na generaci ústní formou. Většina Arhuaků totiž neumí ani psát, ani číst, ale ví o nás vše. Ze svých hor nás tiše pozorují.